Mandala

Simbol kroga

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika sanskrta in preprosto pomeni krog, okrogel, krožen. Simbol kroga označuje popolnost, celovitost, enost. Krog je znamenje absolutnega, zbran sam v sebi in nima ne začetka ne konca.

 

Krog nas spremlja vsepovsod v naravi, tako v svetu posameznega bitja, kot v celotnem vesolju. Ker sta eden kot drugi stalno v gibanju, se vesolje z vsemi bitji na Zemlji stalno giblje.

 

Substanca vesolja je zavest. Vse, kar obstaja, naj bo to svet mineralov, rastlin, živali ali ljudje s svojimi mislimi, besedami ali dejanji, oddaja svojo energijo v vesolje. S tem povzročajo gibanje. Kjer je gibanje, je tudi zvok, ki je sestavni del melodije. Vsako nihanje, gibanje, zvok ali melodija izvirajo iz pravira in se vanj tudi vračajo.

 

Krog se širi in razvija iz osrednje pike. Vse točke krožnice se združijo v središču kroga, ki je njihov začetek in konec.

Krog predstavlja tudi čas. V času je mogoče gledati na tri načine. Najprej je preteklost, včeraj, nekaj, kar je za nami in nas spremlja v sedanjost. Naša preteklost živi življenje v sedanjosti, v tem trenutku. Prihodnost nam ni zagotovljena, odslikavala bo našo sedanjost.

Krog predstavlja setev in žetev, v njem se gibljemo, dokler duhovno nismo dozoreli.

Poznamo krog časa. Prišli smo iz večnosti in vanjo se vračamo. Slednje lahko ponazorimo z rojstvom in smrtjo.

Krog je tudi simbol zaščite, kot obdajajoča oblika, ki je zagotovljena v njegovih mejah. Odtod tudi uporaba obrambnega zidu okoli mest, cerkva ali templjev. Pri posamezniku ima zaščitniški krog obliko prstana, ogrlice ipd.

Primer ustvarjene mandale oz. kroga je tudi zbor vaških starešin, zbranih okoli lipe ali ognja.

 

Mandale najdemo tudi v naravi. Naprimer: cvet, plod, deblo itd. Če deblo prerežemo, vidimo letnice, širijo se iz sredine navzven. Sredino debla predstavlja pika.

 

Zemlja je okrogla, če nanjo gledamo iz vesolja. Tudi ostali planeti so okrogli. Vsi skupaj so del večje celote, ki se krožno širi v neskončnost.

 

Tudi naše življenje je neke vrste mandala, sestavljena iz besed, misli in dejanj ter njihovih posledic. Pregovor, vse pride naokrog, to tudi potrjuje. Življenje je sestavljeno iz sedmih letnih ciklov, ki se v določenem zaporedju ponovijo. Ljudska modrost pravi “čez sedem let se vidiva spet”. Nerešene zadeve se ponovno pojavijo v našem življenju, ko se ciklus ponovi.

Za dežjem posije sonce, za soncem pride dež, za nočjo dan in ponovno noč in krog se sklene. Življenje je gibanje, ki poteka v krogu.

Iz oplojenega ženskega jajčeca, ki je okroglo, se razvije telo. Naše fizično telo obdajajo energetska telesa, imamo sedem energetskih centrov. Vsak ima svojo frekvenco, barvo in simbol ter prikazuje našo povezanost med vidnim in nevidnim. Med vidnim fizičnim in tistim, kar vidimo z duhovnim očesom. Človeško bitje je ogledalo stvarstva, neka,j kar lovi in v določeni meri tudi odseva.