Mandala

Kaj je mandala

Sodoben človek vedno bolj išče poti k ravnovesju, harmoniji in raziskovanju notranjih svetov. Če želimo zaživeti v harmoniji, moramo ponovno najti stik s samim seboj, se naučiti, kako slišati notranji glas.

 

Prav mandale nam lahko na tej poti odkrivanja samega sebe in iskanja, tako z zunanjim kakor tudi z našim notranjim svetom, pomagajo, saj nas s kombinacijo povezanih geometričnih oblik, barv, figur, likov in simbolov povezujejo s svetom in nam odkrivajo pot do sebe. Mandala nas kot fizični vidik povezuje s spiritualnim svetom. Je ključ k duhu samospoznavanja, kjer ugotovimo, da smo več kot le fizično telo. Smo duša in telo je naše.

Mandala je že od nekdaj služila kot osnovni simbol pri koncentraciji, meditaciji, osebnostno zrelostnem procesu, zaščiti in zdravljenju. Načini meditacijskega poglabljanja v mandale so raznovrstni, kot so tudi različne religije, kulture, filozofski in umetnostni konteksti.

 

Vsi si želimo živeti v sožitju in v miru s seboj. To niso nedosegljive sanje. Ta mir in to ljubezen lahko dosežemo in ju vzdržujemo ne glede na to, kaj se okoli nas dogaja. Samo naučiti se je potrebno, da postanemo in ostanemo osredotočeni na vir ljubezni, miru in radosti v našem srcu. Posledično tudi spoznamo, da smo imeli vse to že od nekdaj na razpolago, samo pozabili smo, kako vzdrževati stik. Z meditacijo na mandale postopoma preženemo temo, aktiviramo luč v sebi in postanemo ustvarjalci svoje stvarnosti. To je tudi poglavitni namen življenja.

 

Švicarski psiholog C. G. Jung s podobo mandale opisuje simbolično predstavitev psihe, katere bistvo nam je neznano. Poudarja, da se te podobe uporabljajo za utrjevanje notranjega bitja ali za spodbujanje poglobljene meditacije. Opazovanje mandale nas navdaja z vedrino, občutkom, da je življenje spet dobilo smisel in red. Učinkovitost mandale je dvojna: ohranja psihični red, obnavlja ga, če je izginil. V slednjem primeru opravlja spodbujevalno funkcijo.

Prav tako je mandalo definiral kot »prikaz nezavednega jaza« in jo uporabljal za odkrivanje emocionalnih motenj ter za ponovno vzpostavljanje celovitosti osebnosti.